Течност за чистачки и антифриз – всичко което да трябва да знаем

Едни от най-често срещаните консумативи при автомобилите без съмнение са течностите за чистачки и антифриза. Тези две течности са много важни от гледна точка на сигурността и живота на автомобила. Всеки би могъл сам да се справи с доливането им, но когато става въпрос за смяна на антифриз, по-добре е да се обърнете към специалист.

Течности за чистачки

Filling-Vehicle-with-Wiper-Fluid

Когато имате мръсотия, прахоляк или други нечистотии по предното си стъкло, нищо не е по-разочароващо от това да активирате пръскачката за миене на стъклото и с изненада да откриете, че течността за чистачки е свършила. За щастие добавянето на течността за чистачки е достатъчно просто. По-долу ще може да прочетете коя течност за чистачки е най-подходяща за Вас и защо.

Видове течности за чистачки

Подобно на много други автомобилни течности, има различни видове течности за миене на предното стъкло. Тези течности са предназначени за различни среди и климат.

Стандартна или лятна течност за чистачки

Това е основната, обикновена синя течност, която можете да вземете от всеки магазин за авточасти, бензиностанция или хипермаркет. Тази течност обикновено е смес от вода, метанол и други химикали. Поради високата си концентрация на почистващи агенти стандартната течност за чистачки има тенденция да почиства по-обстойно, оставяйки по-малко следи в сравнение с други смеси. Въпреки това, тъй като има малко или никакви химикали против замръзване, екстремните зимни температури могат да доведат до замръзване на стъклото.

Невидима чистачка или течност за измиване на предното стъкло против водни капки

Този вид течност се продава понякога като течност за измиване, а друг път като добавка, която да смесвате със съществуващата течност за чистачки. Тази формула от химикали принуждава дъжда да се стича върху предното Ви стъкло като по този начин Ви осигурява по-добра видимост при шофиране.

Зимна течност за чистачки

Тя съдържа добавка против замръзване и е специална за каране при зимни условия, обикновено етилен гликол и метанол, който й позволява да издържа на температури от -49 градуса С или по-ниски, без да замръзва. Това й свойство не само предотвратява замръзването на течността, но също така означава, че можете да я използвате за да разтопите тънък слой лед от предното стъкло.

Всесезонна течност за чистачки

Колебаете се коя течност за чистачки е най-подходяща за Вас? В този случай може просто да изберете всесезонна течност. Тази целогодишна формула обикновено издържа на относително ниски температури – понякога до -45 градуса С – без замръзване и включва добавки за отстраняване на насекоми и достатъчно почистващи препарати за измиване на мръсотията.

Може да избирате между готова течност за чистачки или течност за чистачки концентрат. Обикновено, течностите за чистачки концентрат са на доста по-изгодна цена.

Антифриз

Двигателят на вашия автомобил генерира много топлина, която ако не бъде овладяна може да причини сериозно щети. Ето защо антифризът е жизненоважен за поддръжката на автомобилите. Когато се смеси с вода и се добави към радиатора, антифризът помага за регулиране на температурата на двигателя, като същевременно защитава и смазва различни метални части в охладителната система на двигателя.

 

Какво е антифризът и защо е толкова важен за автомобила?

Антифризът е оцветена течност, която се поставя(заедно с вода) в радиатора, за да регулира температурата на двигателя. Основната му съставка е етилен гликол, който понижава точката на замръзване на водата и повишава точката на кипене. Това предотвратява замръзване, кипене или изпаряване на водата във вашият радиатор.

Видове антифриз

Често срещана грешка в избора на антифриза е, че се гледа цвета като индикатор за негова химическа основа. Всеки един производител на охлаждаща течност използва собствени цветови смеси и е свободен в използването им. Цветовете могат просто да показват разлики в продуктовата линия на производителя.

Вашият автомобил е проектиран да използва специфичен тип охлаждаща течност със специфична точка на замръзване. Няма да работи правилно, ако смесите два или повече различни вида.

Антифризът се предлага в много различни цветове и има набор от имена. Цветовете могат да ви помогнат да идентифицирате правилния тип. Основните типове са HOAT , IAT и OAT , всеки от които работи малко по-различно.

IAT или син антифриз – за производството на този тип антифриз се използват силикати, етилен гликол и фосфати за предотвратяване на корозията. Това е най-старата формула за антифриз. Използва основно при модели автомобили, произведени преди края на 90 – те години.

OAT или червен антифриз разработена с основа от пропилен гликол и използва органични киселини, за да предпази двигателя от корозия. За разлика от IAT, OAT е предназначена основно за по-нови модели автомобили, произведени след 2000 – та година. Препоръчителното ѝ време за смяна е на всеки 5 години или при изминати 50 000 мили.

HOAT – синьо зелен антифриз – Формулата на охлаждащата течност  HOAT е комбинация от формулите на  IAT и  OAT и използва както силикати, така и органични киселини, за да защити вашия двигател и да го предпази от корозия. Цветът на този вид охлаждаща течност традиционно е жълт, но можете да откриете на пазара и HOAT в оранжев, розов, син или зелен цвят. Обикновено HOAT течността за охлаждане изисква смяна на всеки 5 години или при изминати 50 000 мили. В зависимост от съставките HOAT, може да бъде: Безфосватна, фосватирана или силикатна.

Да се грижите за автомобила си е като да се грижите за себе си. Точно както имаме нужда от правилна храна и грижа за здравето си, така и нашият автомобил изисква правилни грижи, за да работи оптимално и да се предпази от проблеми. Използването на антифриз и течност за чистачки значително ще подобри работата на автомобила ви и ще му гарантира по-дълъг живот.

Пазарувайки в AVETISYAN Home Stores, Вие получавате:

  • Компетентно обслужване
  • Цени без конкуренция на пазара
  • Гаранция и качество

Стани VIP клиент и пазарувай на още по-ниски цени!

VIP картата носи следните привилегии:

  • отстъпки до 70%
  • специални цени за VIP клиенти
  • индивидуално отношение при обслужване
  • приоритет в организацията на Вашите покупки

Разбери как да станеш VIP: ТУК