Светлинният диод (LED) е днешната най-енергийно ефективна и бързо развиваща се осветителна технология. Качествените LED крушки издържат по-дълго, по-трайни са и предлагат сравнимо или по-добро качество на светлината от другите видове осветление. Вижте топ 8 неща, които не сте знаели за светодиодите, за да научите повече.
Икономия на енергия
LED е високо енергийно ефективна осветителна технология и има потенциала да промени фундаментално бъдещето на осветлението в България . Жилищните светодиоди – особено продуктите с оценка ENERGY STAR – използват поне 75% по-малко енергия и издържат до 25 пъти по-дълго от осветлението с нажежаема жичка.
Широкото използване на LED осветление има голямо потенциално въздействие върху спестяването на енергия в България. До 2035 г. се очаква по-голямата част от осветителните инсталации да използват LED технология, а спестяванията на енергия от LED осветлението могат да достигнат 569 TWh годишно до 2035 г., което е равно на годишната мощност на повече от 92 1000 MW електроцентрали.
Как се различават светодиодите
LED осветлението е много различно от другите видове осветление като нажежаема жичка и CFL. Основните разлики включват:
Източник на светлина: Светодиодите са с размер на петънце пипер и могат да излъчват светлина в различни цветове. Смес от червени, зелени и сини светодиоди понякога се използва за създаване на бяла светлина.
Посока: светодиодите излъчват светлина в определена посока, намалявайки нуждата от рефлектори и дифузори, които могат да улавят светлината. Тази функция прави светодиодите по-ефективни за много приложения, като вградени долни светлини и осветление за задачи. При други видове осветление светлината трябва да се отразява в желаната посока и повече от половината светлина може никога да не напусне устройството.
Топлина: Светодиодите излъчват много малко топлина. За сравнение, крушките с нажежаема жичка отделят 90% от енергията си като топлина, а CFL освобождават около 80% от енергията си като топлина.
Живот: LED осветителните продукти обикновено издържат много по-дълго от другите видове осветление. Висококачествената LED крушка може да издържи 3 до 5 пъти по-дълго от CFL и 30 пъти по-дълго от крушка с нажежаема жичка.