Как да изберем правилната водна помпа?

 

Водните помпи са фантастичен начин за снабдяване на имота Ви с вода, но има толкова много различни видове, от които да избирате, което може да ви обърка.

Екипът на Avetisyan.bg е тук, за да Ви помогне да изберете правилната помпа.

Първо трябва да изясним няколко ключови термина.

Обем на водния дебит – Колко вода и колко бързо вашата помпа може да изпомпва водата. Помпите обикновено се оценяват в литри в минута или литри на час. Помислете за това, колко вода Ви е необходима. Ако искате да изпразните плувен басейн, съдържащ 15 000 литра, помпа от 100 литра на час ще отнеме 150 часа, за да изпразни басейна. Но по-голяма помпа с мощност 30 000 литра на час може да свърши работата за половин час.

Вертикалното засмукване или дълбочината на засмукване – представляват максималното вертикално разстояние от водата във водоизточника до водната помпа. Дълбочината на засмукване определя на каква дълбочина може да засмуквате вода от водоизточника. При обикновените помпи тази дълбочина е до 8-10 м., докато при сондажните може да достигне 20-30 м. Тази характеристика на помпата е особено важна ако ще засмуквате вода от кладенец или друг дълбок воден басейн.

Височината на водния стълб (напор) – представлява абсолютната височина, на която водната помпа може да подава вода. Това е разликата във височина между уреда и крайната точка на доставка на водата. Тази характеристика определя способността на помпата да движи вода на вертикално разстояние.

С това покрихме основните неща, нека сега да видим как да изберем правилната помпа.

Избор на помпа според вашите нужди.

Първо определете какво искате да прави помпата и в каква среда ще бъде. Разполагате ли с 220 волта стандартно захранване от мрежата или ще се захранва с агрегат? Ще бъде ли на закрито или на открито? Различните водни помпи имат различни характеристики и е важно да изберете помпата с функциите, необходими за вашите нужди.

Потопяеми помпи за мръсна вода – това са обикновени електрически водни помпи със сравнително малък дебит, които се потапят в изкуствени водни резервоари като басейни или плитки естествени. Имат дълбочина на потапяне до 5 – 8 м. Полезни са при източване на басейни или напояване на малки градини.

Потопяеми помпи дълбочинни – на същия принцип като горепосочените помпи. Имат дълбочина на потапяне до 45 м. и повече.

Центробежни – този модел водни помпи са обикновено леки електрически машини с дълбочина на засмукване на водата от 5 до 8 м. и височина на водоподаване до около 15 – 20 м, а за някои от по-мощните модели и повече. Подходящи са за напояване на ливади, домашни градини и малки сеслкостопански площи.

Бензинови помпи – Този модел помпи се характеризират с голям дебит на подаваната вода. Обикновено имат дълбочина на засмукване от порядъка на 8 -12 м. и голяма височина на водния стълб (напора), почваща от 20 – 30 м. и стигаща при някои специални модели до невероятните 100 м. Бензиновите водни помпи са подходящи за напояване на големи градини и земеделски площи.

Водни помпи с пресостат – Помпи за градината или за употреба у дома. Могат да се използват като стационарни или мобилни. Разполагат с LCD дисплей с информация за функции и повреди. Интегрираната електроника автоматично задейства помпата с електронен пресостат когато има необходимост от вода.

Хидрофорни помпи – този модел помпи за вода се характеризират с наличието на съд за вода (хидрофор), където съхраняват резервни количества течност с обем между 20 и 40 л. По този начин те могат да подават вода, дори когато водоподаване от източника е прекъснало по някаква причина. Този модел помпи са много подходящи за направата на домашни системи за доставка на резервна вода в случай, че нормалното водоподаване спре. Хидрофорните помпи обикновено имат дълбочина на засмукване до  5 – 8 м. и височина на водния стълб до 10 – 15 м

Водните помпи са изключително полезни устройства, които се използват за преместване на вода от едно място на друго. Те могат да бъдат използвани в различни ситуации, като например за поддържане на водоснабдяването в дома, за напояване на градината, за отвеждане на вода от наводнени зони и др.

Допитайте се до нашите специалисти и избирайте между различни видове водни помпи. Разполагаме с широка и разнообразие на достъпни цени. Разгледайте ТУК

 

Пазарувайки в AVETISYAN Home Stores, Вие получавате:

  • Компетентно обслужване
  • Цени без конкуренция на пазара
  • Гаранция и качество

Стани VIP клиент и пазарувай на още по-ниски цени!

VIP картата носи следните привилегии:

  • отстъпки до 70%
  • специални цени за VIP клиенти
  • индивидуално отношение при обслужване
  • приоритет в организацията на Вашите покупки

Разбери как да станеш VIP: ТУК