Съвети при избора на прахосмукачка

Прахосмукачката е основен уред за почистване както на дома Ви така и на офиси, магазини, строителни обекти, предприятия и др. Тя се използва за отстраняване на прах и други остатъци от подове и повърхности, като гарантира чиста и безопасна среда.
На пазара има различни видове: сухи прахосмукачки, мокри и сухи прахосмукачки, прахосмукачки за килими, прахосмукачки за специфични и индустриални приложения. За да направите правилната покупка е важно да имате няколко неща предвид.

Изберете прахосмукачката според вашите нужди: среда и употреба.

Първата стъпка към правилния избор на прахосмукачка е определянето на вашите нужди. Къде ще се използва? За колко дълго? Какво трябва да събира? Това са трите ключови въпроса, които човек трябва да си зададе, преди да направи покупката. Всъщност изборът въз основа на нуждите означава да се вземат предвид следните два фактора:

–    Вид и количество боклук за събиране
–    Честота на употреба

6 аспекта, които трябва да имате предвид.

След като вашите нужди са разяснени, е необходимо да се оценят определени технически характеристики, за да се сравнят различните модели. Някои от параметрите, които трябва да се вземат под внимание, в допълнение към общите размери, тегло, начин на употреба, са например мощност на двигателя, мощност на засмукване, ниво на шум и система за филтриране.

Нека заедно да разгледаме основните:

1.    Вакуумна мощност
2.    Мощност на двигателя
3.    Ниво на шум
4.    Дизайн и структура
5.    Филтриране
6.    Доставени аксесоари

1. Вакуумна мощност

Тя представлява силата на засмукване и е референтен параметър за изсмукване на течности или тежки материали.

2. Мощност на мотора
Мощността на двигателя се измерва във ватове, kW(киловати) или в HP (конски сили). Зависи от вида и броя на двигателите, с които е оборудвана прахосмукачката.
Обикновено се използват два вида двигатели: 1-степенни или 2-степенни. 1-степенните двигатели се характеризират с по-голям въздушен поток, докато 2-степенните двигатели с по-голям вакуум.

3. Ниво на шум
Нивото на шума, измерено в децибели dB(A), е друг параметър, който трябва да се следи. Дори и да не е тясно свързано с ефективността, това със сигурност има последствия върху комфорта, особено ако прахосмукачката се използва в среда, чувствителна към шум.

4. Дизайн и структура
Друг елемент, на който трябва да се обърне внимание, е структурата: тегло и размери, максимално достижимо разстояние и маневреност.
Габаритните размери и тегло варират в зависимост от модела и приложението/средата. Ако прахосмукачката е на колела и трябва да се използва за дейности по почистване на офиси, магазини, средно малки помещения, важно е да не е много тежка (под 10 кг). От друга страна, ако се използва например в индустриална среда, тези фактори стават второстепенни. Освен това контейнера може да бъде по-голям или по-малък и изработен от различен материал: пластмаса или метал. Друго важно нещо е да се вземе предвид и дължината на захранващия кабел(с изключение на случаите в които говорим за безкабелна прахосмукачка, тогава вземаме предвид капацитета на батерията)

5. Филтрация
Всички прахосмукачки би следвало да са оборудвани със високоефективни филтри, които предотвратяват изпускането на събраната мръсотия обратно в околната среда.
Торбата може да се счита за първия събирателен елемент. Всички „само сухи“ прахосмукачки обикновено са оборудвани с торбичка от микрофибър, устойчива на разкъсване, която събира прах. В допълнение към торбата има и филтър, който предпазва двигателя от засмукания прах, и друг филтър, който спира циркулацията на прах обратно в околната среда.
Има различни видове филтри нагоре по веригата: основен полиестерен филтър, миещи се полиестерни филтри или HEPA филтри с висока ефективност на филтриране.
За да се гарантира висока производителност и да се защити функцията на прахосмукачката, е необходимо да се планират периодични интервенции по поддръжката и да се сменят редовно филтрите.

6. Доставени аксесоари
Обикновено всяка прахосмукачка е оборудвана с различни аксесоари за различно почистване. В етапа на избор на прахосмукачка е необходимо да проверите броя и вида на доставените аксесоари и препоръчителните допълнителни функции.

Пазарувайки в AVETISYAN Home Stores, Вие получавате:

  • Компетентно обслужване
  • Цени без конкуренция на пазара
  • Гаранция и качество

Стани VIP клиент и пазарувай на още по-ниски цени!

VIP картата носи следните привилегии:

  • отстъпки до 70%
  • специални цени за VIP клиенти
  • индивидуално отношение при обслужване
  • приоритет в организацията на Вашите покупки

Разбери как да станеш VIP: ТУК