Какво е капково напояване?

Поливането на нечия градина, цветна леха, саксии, малки храсти или домати с една капка, може да изглежда невъзможно. Въпреки това, микро напояването, известно още като капково напояване е добре познат процес, който спестява време и вода.
От изобретяването на пръскачките през 30-те години на миналия век, микро напояването е най-важната иновация в селскостопанския сектор.
Разпръсквачите са статични устройства, които разпръскват водни капки на големи разстояния с ротациионна импулсна система.  За някои хора тези пръскачки са синоним на освежаващи спомени от минали горещи дни.  
…Въпреки че пръскачките са забавни, те не са подходящи за градини и цветни лехи. Всъщност пръскачките допускат повече от 70% от водата да се изпари. За щастие капковото напояване навлезе на пазара и става все по-практично.  
Според Ботаническата градина в Монреал, капковото напояване е един от най-добрите методи за поливане за оптимално използване на водата; тъй като капковото напояване пропуска вода само до определени места, то използва много по-малко вода от пръскачките. В резултат на това растежът на плевелите също е сведен до минимум. Водата се отделя бавно, без да се утаява в почвата. Загубите на вода чрез изпаряване са ограничени и листата на растенията не се намокрят, което намалява риска от гъбични заболявания.

Метод и компоненти

За да се осигури оптимално развитие на растенията, капковото напояване има за цел да автоматизира правилното разпределение на водата. Водата се разпределя близо до корените благодарение на модулния принцип на програмиране (таймер за поливане), регулатори на водното налягане UV устойчиви тръби и различни видове излъчватели, адаптор за капково напояване обикновено наричани капкови глави или дюзи за пръскане, маркучи за капково напояване, които могат да бъдат меки (едносезонен маркуч) и твърди (многосезонен маркуч), според сезона, в който ще бъдат използвани. Днес поради непрекъснатото усъвършенстване на системите за капково напояване през годините, частите са стандартизирани и пасват идеално една с друга.

Концепцията е водата да се оттича бавно към корените на растенията или като се излива върху повърхността на почвата с помощта на тръба надземно капково напояване.

 

Програмирайте достатъчно количество вода

Има различни таймери за поливане за оптимално управление на използването на вода. Някои системи позволяват на потребителите да контролират продължителността и честотата на поливане.
Това е много полезно от гледна точка на икономията на вода. Така ще спестите излишни средства, които иначе бихте вложили в подобряването на вашата градина.
Създаването на предварително програмирани цикли може да се извърши чрез директен избор на типа почва и растителност.
Също така течните торове могат да се добавят към интегриран в системата дозатор за допълнително насърчаване на растежа.

Заключение

Капковото напояване е система за напояване на растенията, при която водата се доставя директно до корените чрез малки капчици. Тази методика на напояване е изключително ефективна и икономична, тъй като водата се използва по-ефективно и по-малко се изпарява в сравнение с традиционните системи за напояване, като например разпръскващи системи.

Капковото напояване включва използването на маркучи с отвори, от които капки вода се освобождават бавно и равномерно. Това позволява на растенията да получават необходимото количество вода без излишък или наводняване. Освен това, тази система намалява риска от развитие на болести и плевели, тъй като вода се доставя само до корените и не попива в листата и стъблата на растенията.

Капковото напояване може да се използва както в градини и паркове, така и в земеделието за напояване на посеви, овощни градини и лозя. Това е особено полезно в засушливи райони или в случаи, когато водата е ограничен ресурс.

Консумирането на по-малко вода е необходимост в настоящия контекст на растеж на населението за сметка на нашия ограничен природен ресурс. Капковото напояване е екологично и устойчиво решение. Ако се поддържат правилно, микронапоителните системи могат да издържат от 15 до 20 години.

При нас може да намерите множество артикули като адаптор за капково напояване, уплътнител за водоземка, твърд маркуч, мек маркуч за капково напояване, крайна тапа, крайна скоба и др. ТУК

Пазарувайки в AVETISYAN Home Stores, Вие получавате:

  • Компетентно обслужване
  • Цени без конкуренция на пазара
  • Гаранция и качество

Стани VIP клиент и пазарувай на още по-ниски цени!

VIP картата носи следните привилегии:

  • отстъпки до 70%
  • специални цени за VIP клиенти
  • индивидуално отношение при обслужване
  • приоритет в организацията на Вашите покупки

Разбери как да станеш VIP: ТУК